Renovering och ändring i lägenheten

omslag renoveringDet är varje medlems skyldighet att ta del av föreningens broschyr Regler för renovering innan ett renoveringsprojekt påbörjas.

I enlighet med föreningens stadgar kräver alla större förändringar av lägenheten styrelsens tillstånd (internt bygglov) och eventuell för- och efterbesiktning. För vissa åtgärder krävs också externt bygglov – särskilt då huset är q-märkt och är en del av Malmö stads bevarandeplan för hus med särskilt kulturhistoriskt värde.

Inget renoveringsarbete får påbörjas innan sådant uttryckligt godkännande givits med mindre att styrelsen annars kan kräva återställande. Observera också att påbörjat arbete utan godkännande utgör grund för förverkande av bostadsrätten.

Exempel på projekt som kräver godkännande är flyttning av vägg, renovering av badrum  eller liknande. Är det minsta osäkert huruvida godkännande krävs, fråga alltid styrelsen.

Vid ansökan skall beskrivning av tänkta åtgärder samt ritning bifogas. Anlitade hantverkare/firmor måste också ha rätt certifikat (el, säker vatten, tätskikt/våtrum etc. ) som det åligger den sökande att presentera för styrelsen innan arbetet sätts igång.

Om styrelsen har givit sitt godkännande till renovering enligt inlämnad ritning och beskrivning, ansvarar du som medlem enligt stadgarna även för att erforderliga myndighetstillstånd erhålls.

För eventuella frågor om huruvida ett planerat projekt kräver (externt) bygglov eller bygganmälan, kontakta stadsbyggnadskontoret i Malmö.

KRAV PÅ BEHÖRIG YRKESMANverktygen

Förändringar i lägenheten skall alltid utföras på ett fackmannamässigt sätt.

Det finns idag gas draget till varje lägenhets kök. De flesta av ledningarna är plomberade. Att återaktivera dem kräver behörig yrkesman.

Om du renoverar badrum eller gör nya vvs-installationer skall detta göras av behörig vvs-firma med våtrumscertifikat m.m.

All nyinstallation gällande el av fasta ledningar, rör, dosor och uttag får bara utföras av behörig elinstallatör.

Alla certifikat måste  uppvisas för styrelsen på förfrågan och i anslutning till att ansökan görs eller senast innan arbetet påbörjas.

flaktgif

OBSERVERA!

Mekaniska köks- och badrumsfläktar får inte kopplas direkt till ventilationskanalerna i fastigheten. Detta har att göra med husets självdragsventilation och kontrolleras också regelbundet vid s.k. OVK, då ni också kan åläggas att återställa om det inte hörsammats.

POLICY FÖR GOLVBRUNNSBYTE

Har du av styrelsen fått tillåtelse att, i samband med ombyggnad  av badrummet, byta golvbrunn, är det du som ansvarar för att arbetet utförs av behörig rörmokare.

Golvbrunnen måste då den byts ut ersättas med en typgodkänd brunn för att badrummet skall kunna bli godkänt i enlighet med rådande standard.

Sker renoveringen under åsidosättande av vår golvbrunnspolicy kommer föreningen att hålla dig ekonomiskt ansvarig för eventuella besiktningar, åtgärder eller skador.

Notera också att bedömningar kring golvbrunnsbyte inte nödvändigtvis är detsamma som flytt av golvbrunn.

OBEROENDE KONSULTER  & BESIKTNING

Vid större renoveringar som godkänts av styrelsen och som till exempel innefattar golvbrunnsbyte, ändrad rördragning eller annat av samma dignitet [se stadgarna], skall en oberoende konsult kontaktas före, under och efter arbetet.

Vissa arbeten kommer att kräva en slutbesiktning där styrelsen ber dig inkomma med besiktningsprotokoll utfärdat av branschkunnig, oberoende besiktningsman.

SPARA ORIGINALDELAR

På grund av husets speciella värde som en del av det modernistiska Ribershus-området och den tidiga funktionalismen, vänligen notera att vissa åtgärder inte är tillåtna eller att rekommendera. Många av de ursprungliga lösningarna var platsanpassade och specialgjorda och värderas därför också särskilt. Försök därför i möjligaste mån bevara eller återställa det som är ursprungligt. Fråga också gärna styrelsen om det råder någon osäkerhet.

Om du trots detta ändå bestämmer dig för att riva ut och förändra ursprungliga lösningar, tar föreningen gärna tillvara originalmaterial som andra i huset kan ha nytta av. Kontakta styrelsen om du avser byta dörrblad, handtag, köksluckor, snickerier, parkett eller andra detaljer och material som är eller kan vara original. Om du själv önskar återställa tidigare förvanskade lösningar, kontakta gärna då också styrelsen då vi gärna hjälper till att både råda och ev. hitta material.

TIDER ATT RESPEKTERA

Vid renovering får moment som medför störande ljud endast utföras på följande tider:

VARDAGAR 08.00 – 17.00

VANLIG HELG 10.00 – 15.00

RÖDA DAGAR/HELGDAGAR och HELGDAGSAFTNAR INGEN RENOVERING

Var noga med att informera dina hantverkare om att dessa tider gäller.

 

HISSKYDD

Om du skall flytta skrymmande material som riskerar att slita på hissens yta, skall de speciella hisskydd som finns lagrat i mangelrummet alltid användas.

STÄDNING

Var noga med att städa och sopa efter dig i hiss-/trapputrymmet. Anser styrelsen att det inte är iordningställt, faktureras du för den extra städning som den beordrar.