Öppen spis

De flesta lägenheter i huset har öppen spis, vilket är mycket fint och trivsamt och också ett signum för de hus som byggmästaren Eric Sigfrid Persson lät uppföra. Samtidigt är det av yttersta vikt att följa de regler som gäller för eldning om du nu väljer att göra detta.

Det finns en pågående problematik kring detta som har mycket att göra med husets självdragsventilation – där det alltid finns en viss risk att rök och röklukt kommer in till grannarna om det inte sköts eller görs på rätt sätt.

  • Stäng av köksfläkten och ev. även andra frånluftsventiler och öppna också helst ett fönster eller balkongdörren på glänt för att få bästa drag i skorstenen.
  • Öppna spjället i öppna spisen. Ö på vredet betyder Öppet (spjället ska alltid vara stängt när du inte eldar).
  • Värm upp skorstenen ett par minuter genom att föra upp en brinnande tidning eller tänd  en braskubb upp i skorstensstocken.
  • Elda med helt torr ved av god kvalitet (helst björk el. bok) och kanske helst med braskubbar. Det ger hög förbränning med en ren och lättflyktig rök som inte sotar och ej heller hänger kvar över tak och skorstenar.
  • Elda aldrig när det regnar, är fuktig väderlek eller blåser mycket. Elda helst inte heller om temperaturen utomhus överstiger 10 grader då draget påverkas av skillnaden mellan ute- och innetemperatur. Var också aktsam om det råder s.k. ”inversion” (atmosfäriskt nedåttryck som gör draget mycket dåligt och som kan förekomma även när vädret i övrigt verkar lämpligt).  Avbryt då eldningen och låt det som är tänt slockna/brinna ut utan att lägga på mer.
  • ”Eldningssäsongen” enligt Malmö stads miljöregler pågår 1 oktober – 31 mars. På annan tid råder eldningsförbud.